Panitia Peduli & Prihatin

Tentang Kami

Panitia Peduli dan Prihatin merupakan satu badan yang ditubuhkan bagi menyalurkan maklumat-maklumat tentang isu polemik dunia. Rasulullah Sallahu Alaihi Wa Sallam bersabda "Tidak sempurna iman jika kau tidur dalam kekenyangan, sedang jiran tetanggamu menderita kerana kelaparan". Mari ambil cakna isu dunia.

12 June 2011

Jawapan Kuiz Siri 5

TAHNIAH!!


Nur Atikah Bt Ab Rahim, PERUBATAN Tahun 2
Tanta UniversityJawapan Kuiz Siri 5 “Pendapat dan Fatwa Figur Besar Dunia tentang Palestin”
1.     Jabhah Ulama’ alAzhar 2001, Rabithah Alami Islami, Majlis Fatwa Kebangsaan Jordan 1990, Majlis Fatwa Ulama’ Pakistan 1968, Rabithah Ulama’ Palestin 2001, Majlis Ulama’ Indonesia 1996.
2.     Prof Dr. Wahbah AlZuhaili, Dr Muhammad Said Ramadhan AlButi, Dr Ali Sawa, Syeikh Muhammad Mutawalli Sya’rawi, Dr Fathi Yakan, Dr Yusuf AlQardhawi, Syeikhul Azhar Sayid Tantawi.
3.     Bunuh diri: Mati atas kepentingan peribadi. Pesimis terhadap dirinya dan ketentuan Allah. Berani Mati: Mati atas kepentingan umat. Seluruh cita-citanya tertuju kepada rahmat dan redha Allah SWT.
4.     Pendapat Imam AlJasshash (Mazhab Hanafi): AlBaqarah: 195, Imam Qurtubi (Mazhab Maliki): Tidak mengapa jika seseorang itu berhadapan dengan pasukan besar jika dia benar-benar mempunyai kekuatan dan dilakukan dengan niat semata-mata kerana Allah. Jika tidak, kebinasaanlah namanya.Imam ArRazi (Mazhab Syafie): Janganlah kamu melakukan serangan terhadap musuh dalam sebuah peperangan yang tidak menghasilkan apa-apa manfaat dan kamu tidak memiliki tebusan selain membunuh dirimu sendiri, maka itu tidak dibolehkan.
5.     Tidak harus bagi Presiden Yasir Arafat menggugurkan hak tuntutan terhadap bumi AlQuds. Haram menjual tanah kepada musuh iaitu Israel atau menerima ganjaran atau pampasan untuk bumi Palestin sekalipun harganya jutaan dolar. Haram mengadakan hubungan antara Syeikh AlAzhar dengan AlKhakham (Ketua Agama Yahudi) Haram mengunjungi BaitulMaqdis khususnya Masjid AlAqsa selama mana dalam penguasaan Yahudi. Haram berdamai dengan Yahudi Zionis berdasarkan sikap yang ditunjukkannya untuk memusuhi umat Islam Palestin.
6.     Beliau menyifatkan pembunuhan umat Islam palestin sebagai satu dosa yang tidak boleh dimaafkan dan menyalahkan pemimpin negara aArab yang hanya membiarkan Israel bermaharajalela melakukan keganasan. Beliau juga menyeru pemimpin dan rakyat bangun dan menyekat pengkhianatan Yahudi ini.
7.     Allahyarham Syeikh Ahmad Yassin, Ketua dan Pengasas HAMAS.
8.     Ayatullah Ali Khamenei, pemimpin tertinggi Iran.
9.     Musuh Islam menampar keras Umat Islam,  Kegawatan Gaza adalah bukti permasalahan dalaman umat Islam, pemimpin negara Islam lebih mementingkan periuk nasi sendiri daripada memikirkan permasalahan umat khususnya isu Palestin.
10.  Haram - Kongress Ulama’ Palestin, MasjidAlAqsa AlMubarak, Jumaat, 24 Rabiul Akhir 1412 H, 1 November 1991.

No comments:

Post a Comment